Grote ramen helpen geest en lichaam vrijlaten!

meisje voor een groot raam, zonnig

Ik heb het al vaak gehoord. Grote ramen zijn een hel om proper te maken. Ze zijn te opvallend en iedereen kan in huis kijken. Mensen schrijven grote ramen vaak af. Dus ook zeker in de slaapkamer. In dit bericht ga ik alle voordelen opsommen waarom je ze juist wel wilt.

Gezondheidsvoordelen grote ramen

Fysiek

67% van de volwassenen in België hebben een tekort aan vitamine D. Dit komt natuurlijk omdat we door het jaar heen geen zon krijgen. De oplossing: Grote ramen. Een groot deel van de mensen brengen graag de winter door in hun gezellig huisje. Nog een groter aantal van deze mensen hebben bescheiden ramen die niet veel licht binnenlaten. Dit is natuurlijk niet optimaal voor onze gezondheid.

Een logische oplossing is natuurlijk naar buiten gaan. Op deze manier probeer je toch het licht nog op te nemen. Maar eigenlijk is dit velen niet leuk in het koude weer. Grote ramen bieden dus een oplossing voor dit probleem. Neem nu een slaapkamer met een groot en wijd dakraam. Je kunt gezellig blijven liggen terwijl je al het licht absorbeert van de zon.

Mentaal

Naast al de fysieke voordelen zijn er ook nog een heel aantal mentale gezondheidsvoordelen aan verbonden. Er zijn verschillende studies die keer na keer bewezen hebben dat depressie, paniekaanvallen en andere mentale problemen verbonden zijn met te weinig licht. Deze nemen drastisch af wanneer men wordt blootgesteld aan zon, lucht en natuur. Ik zal de voordelen van meer licht even opsommen.

  • Stijging vitamine D: De zon voed ons en stimuleert ons lichaam om stoffen vrij te laten die ons gelukkig maken.
  •  Vermindering paniekstoornissen: Het voelen van vrijheid wordt gestimuleerd door de hemel en in het algemeen de natuur.
  • Daling in depressie: Veel mensen voelen zich beter in de zomer. Dit komt deels door de zon maar natuurlijk ook door hoe we in de zomer leven. Buiten zijn in open lucht + warmte maakt een mens gelukkig en comfortabel.

Wat hebben grote ramen hier mee te maken?

Grote ramen stimuleren al deze factoren. Ramen zorgen ervoor dat we genoeg licht zien en zelfs af en toe de zon. Dit stimuleert ons lichaam om diezelfde stoffen vrij te laten. Ook wanneer we al niet zo veel zon binnenkrijgen.  Het gevolg van niet naar buiten te gaan.

Met grote ramen krijg je ook altijd een mooi zicht op de hemel.  In sommige gebieden krijg je ook een mooi uitzicht op de natuur. Je kunt natuurlijk ook bij een gemiddeld raam naar de hemel kijken maar het is meer geïsoleerd en geeft een mens niet de vrijheid die hij nodig heeft.

In de zomer zijn heel veel mensen buiten. De depressiesymptomen dalen fors. Bij grote ramen is dit ook het geval. Een raam helpt met een natuurlijke, luchtige en zonnige uitstraling. Je kunt gezellig thuis blijven zitten. Bovendien geniet je ook van de buitenwereld!

Interieurstijlen

Grote ramen kunnen we combineren met verschillende interieurstijlen.

Hieronder alvast mijn top drie:

  • Hout: De vrijheid die een groot raam geeft gaat altijd goed gepaard met een houtige maar toch moderne stijl. Dit bootst nog meer de natuur na en het oogt zeer gezellig. Die gezellige bungalow waar je elk jaar verblijft tijdens het skiën? Dat is nu je huis! (altijd gezellig dus…)
  • Modern: Een moderne stijl oogt  zeer netjes en proper. Een groot raam dat ook nog eens de mooie lucht laat zien accentueert dit alleen maar meer. Bij verschillende moderne zwart/wit interieurs past een groot raam zelfs beter dan een gemiddeld raam.
  • Minimalistisch: Minimalisme is het zo simpel mogelijk leven en enkel de spullen die we nodig hebben in huis nemen. Dit wordt gedaan zodat het lichaam en de geest rust vinden. Als we hier een mooi en simpel (natuurlijk groot) dakraam bij plaatsen stimuleert dit de vrijheid die men zoekt. De bedoeling is het simpel leven en niks is simpeler dan de natuur…