Houten kisten verwerken in je interieur

Gepubliceerd op
houten kist

Een kist is een bak die vervaardigd is uit hout om dingen in te bewaren of te vervoeren. Daarmee zijn de houten kisten de voorlopers van de kasten. Echter kreeg de kist in Vlaanderen een eigen identiteit: “een krat”.  Kisten/kratten werden veelal in de jaren ’70 gebruikt in de landbouw of de fruitteelt. Desondanks is het na al die jaren een handig vintage item geworden.

Houten kisten zijn stapelbaar

Kisten/kratten zijn stapelbaar. Door hun gestandaardiseerde maten zijn ze vlot combineerbaar met andere modellen.  Doordat die gestandaardiseerde maten en hun stevige stapelbaarheid maakt het zo interessant om ze te gebruiken als opslagmiddel in het decor van de woonkamer, veranda, voorraadkamer, garage of tuinhuis.

De meest voorkomende maten van kratten zijn:
Lengte: 50 cm
Hoogte: 30 cm
Diepte: 40 cm

Oud Hout

Vroeger werden kratten vooral van hout gemaakt. Daarentegen zijn vandaag de meeste kratten voor huishoudelijk gebruik uit kunststof. Dat weegt minder en raakt niet gemakkelijk beschadigd.  Doch is schoon hout gemakkelijker te repareren moest het nodig zijn.

De houten kratten werden veelal gebruikt als opslagmiddel in de landbouw. Vooral voor de bewaring van aardappelen, uien, (witloof)wortelen, knolselder, witte en rode kool. In de fruitteelt voor de opslag van appelen en peren. Speciale uitvoeringen werden gebruikt voor het verzamelen van melk-, wijn- of frisdrankflessen.

De stoel werd uitgevonden toen men een verhoging aan de achterzijde van de kist aanbracht om te dienen als rugleuning. De kast ontstond toen de kist op pootjes werd gezet, en werd voorzien van deurtjes aan voorkant.

Voor de garage of tuinhuis.

Aangezien hun goede stapelbaarheid, en dito stevigheid, is het gebruik van kratten toepasbaar voor diverse doeleinden. Bijvoorbeeld voor het opbergen van groenten en fruit. Houten kisten kunnen dan eventueel van wielen voorzien worden. Of voor het opbergen van klein tuinmaterieel en producten voor de tuin of het gazon.

Houten kisten als opslagmiddel of decorstuk.

De kast ontstond toen de kist op pootjes werd gezet, en werd voorzien van deurtjes aan voorkant. Zo kan de opstelling in je woonkamer, voorraadruimte of veranda.