Zero waste, zero zorgen

Hoe het allemaal begon

Een aantal jaren geleden had ik al eens van Zero Waste gehoord. Als student schrikte het concept me nogal af. Zero Waste stond voor mij gelijk aan kleurloos, stijlloos, saai, eenzaten. Niet direct iets waar je als startende twintiger mee geassocieerd wenst te worden.

Zero Waste draait om besparen, niet om vervangen.

fast forward naar begin 2019. Intussen is die startende twintiger een traag op gang komende dertiger. Ik woon alleen, studeer, werk en zet iedere maand mijn vuilniszakken buiten. Veel vuilniszakken. Slik. Daarom begon het tot me door te dringen hoeveel afval ik had. Dit is niet iets om trots op te zijn. Of mee geassocieerd te worden. Ik begon over strategieën te denken om mijn afvalberg te verkleinen, Pinterest borden te maken, vloggers te volgen. Dat ging zo nog een maand door. Tot ik de afrekening van mijn energiefactuur binnen kreeg en ik spontaan van een denker in een doener veranderde.

Klaar voor de start, of toch maar niet…

Photo by Dương Nhân from Pexels

De eerste tip die ik iedere Zero Waster (is dat een woord?) meegeef is: vlieg er niet vol overgave in. Ho! Ja! Jij daar! Kalmeer! De meeste mensen die aan de vooravond van hun Zero Waste leven staan zijn super gemotiveerd: ze zweren af van dierlijke producten en voeding die niet in het seizoen is. Ze dragen enkel nog organische, nationaal geproduceerde katoen. Vanaf nu fietsen ze die 30 km naar het werk iedere dag. Ze vervangen alle vervuilende producten die ze in huis hebben: vaarwel plastic lego van de kinderen en de collectie tupperware van oma.

Photo by DariaShevtsova from Pexels

Zero waste is een marathon, geen sprint. Wanneer je te hard start ga je gegarandeerd opgeven. Ben jij een geboren carnivoor? Introduceer dan eens een “Meatless Monday”. Gaat dit goed, breid het dan uit naar een tweede, derde, vierde, vijfde, zesde dag.

Is jouw meubilair de halve wereld overgevlogen? Gewoon houden tot het afgesleten is, en bij de volgende aankoop actief naar betere alternatieven zoeken.

Natuurlijk willen we allemaal het perfecte leven met een instagramwaardig interieur. Maar bedenk dat alles wat je weggooit zo nog sneller op de afvalberg beland.

Vermijd de afvalberg zo lang mogelijk.

Natuurlijk willen we allemaal het perfecte leven met een instagramwaardig interieur. Maar bedenk dat alles wat je weggooit zo nog sneller op de afvalberg beland. Je moet die dingen daarna ook vervangen door zuinigere (meestal duurdere) versies: die moeten besteld worden, getransporteerd, verpakt in nodeloos veel plastic, etc.

Zero Waste draait om besparen, niet om vervangen. Mijn eerste tip is dus: begin kleinschalig, en breid langzaam je Zero Waste huishouden uit. Zo vind je de geknipte manier die aan jouw levensstijl is aangepast. Bovendien gun je jezelf op die manier de tijd om er aan te wennen en het voor altijd vol te houden. Hallo wilskracht!

Start!

Photo by Pexe_l from Pexels

Zoals ik al zei draait Zero Waste om besparen, niet om vervangen. Het eerste dat ik dus deed was helemaal niets! Makkelijk, toch? Hierdoor probeerde ik zo min mogelijk afval in huis te halen.

bron: https://www.thewellessentials.com/

Mijn groenten en fruit kocht ik (zonder verpakking) op de markt. Dat plastic flesje water dat ik nog had? Dat bewaarde ik en gebruikte ik opnieuw en opnieuw en opnieuw tot ik het moest weggooien en verving ik dan door een fles van aluminium die ik aan de kraan bijvul. Toen het vaatwasmiddel op was maakte ik een eigen versie die ik in de gebruikte plastic fles bijvulde. Zero Waste werd op die manier een spel. Wat kan ik laten liggen? Moet ik wat kopen? Kan ik het zelf maken? Langzaam werd ik geïntroduceerd in een nieuwe levensstijl op maat van mezelf.

Alles om de weg naar de afvalberg zo lang mogelijk uit te stellen.

Langzaam aan ging ik hier in verder en verder. Vervolgens verving ik mijn lampen één voor één door spaarlampen. Daarna heb ik de douchekop van mijn douche vervangen door een besparende versie, en eerlijk gezegd merk ik het verschil nauwelijks. Nu neem ik een bad enkel uitzonderlijk. Wanneer ik ’s ochtends de deur achter mij sluit zijn al mijn elektronische apparaten uitgeschakeld. Wanneer ik voor lange periodes weg ben (vanaf een dag of 5), zet ik de boiler zelfs helemaal uit. Op mijn terras kweek ik zoveel mogelijk groenten en fruit zelf en in de keuken staat een éénpersoons compostbak voor alle etensrestjes. Het water van de afwas vang ik op in oude plastic flessen en bewaar ik voor mijn planten. Alles om de weg naar de afvalberg zo lang mogelijk uit te stellen.

Nu is het aan jullie!