Licht creëren in een donkere woning

Gepubliceerd op
Appartement met veel licht

Een woning met veel licht inval. Wie droomt hier niet van?

Bouwen of kopen?

Krijg je zelf de kans om een huis te bouwen? Dan kan je daar onmiddellijk rekening mee houden. Het plaatsen van veel en grote raampartijen is daarbij een must.  Want daarmee bereik je een groot resultaat. Bovendien ga je thuis, in combinatie met open ruimtes, baden in het licht.

Wanneer je een fermette-woning van ongeveer 30 jaar oud aankoopt, is lichtinval een heel ander verhaal. De ramen zijn meestal kleiner, de indeling van de woning bestaat uit veelal gesloten ruimtes en er werden voornamelijk donkere, zware materialen gebruikt voor het vormgeven van het interieur.

Hierbij denken we aan bakstenen muren, de typische donkere eikenhouten plafonds, zware donkere eiken deuren, een donkere eikenhouten trap… en last but not least… donkere eikenhouten ramen.

Het licht actieplan

In dit geval heb je twee opties.

  1. Je gaat verbouwen: muren uitbreken, andere plafonds, nieuwe deuren, nieuwe trap, nieuwe ramen, nieuwe keuken,… Waardoor je kostenplaatje al vlug kan oplopen.
  2. Je kiest ervoor je huis op een budgetvriendelijk manier om te toveren in een oase van licht.

Zit je echter met een beperkt spaarpotje? Dan kan je onder andere met een likje verf al ontzettend ver geraken. Daardoor creëer je meer licht in je woning. Je kan er voor kiezen om zelf aan de slag te gaan, maar je kan evenzeer een specialist inschakelen.

Geen klusser?

Indien je de geverfde houtlook niet graag ziet, kan je er bijgevolg ook voor kiezen om al het hout te laten luchtgommen of zandstralen. Hiervoor moet je wel een specialist inschakelen. Hij zal alle vernislagen van het hout weghalen, waardoor er terug een natuurlijke bleke kleur tevoorschijn zal komen.

Conclusie

Kortom, ook met een beperkt budget en behoudt van originele materialen kan je je woning vullen met natuurlijk licht!

Geschreven door Nieke Jans  – Afbeeldingen: Pinterest