Een boom in je woonkamer?

boom

Het is een terugkerend thema bij architecten uit de 21e eeuw: het huis integreren in de omgeving! Wat als de omgeving een boom te veel telt? Dan is het altijd mogelijk om het huis er rond te bouwen… zoals bijvoorbeeld in Brazilië. Daar werd, voor een tandarts én kunstliefhebber, een gat met een diameter van 3 meter in de vloer gemaakt, voor een   boom in de woonkamer!

• Boom in de woonkamer ‘Casa Vogue’ (Alessandro Sartore)

Architect Alessandro Sartore ontwierp dit project met als doel de woning volledig te integreren in het natuurlijke landschap van Rio de Janeiro (Brazilië). Het was zelfs de bedoeling om de planten in de woningstructuur te laten integreren. Een mangoboom in het midden op de bouwgrond werd daarom niet gekapt. Maar er werd wel een gat in de vloer van de woonkamer voorzien met een diameter van maar liefst drie meter. Zo werd Bethany het inspirerend én bepalend element voor het ontwerp van het hele huis. Zowel de dakopeningen voor de bomen, want er staat er nog een boom in de garage, hun schaduw als de glazen wanden zorgen voor voldoende natuurlijke ventilatie.
Zelfs voor het warme klimaat van de regio!

Een voorbeeld van bijzondere symbiose tussen architectuur en natuur!

bron: http://architectism.com/casa-vogue-alessandro-sartore/

• Boom in een restaurant (Noses Architects)

In het restaurant Kook Olgiata in Rome (Italië) plaatste het jonge architectenbureau ‘Noses’  een oude olijfboom middenin het atrium. Deze staat niet alleen symbool voor wijsheid en een lang leven. De boom benadrukt ook alle authenticiteit die in het restaurant verworven is.

Text description provided by the architects:
The young firm Noses Architects completed their ‘mission architecture’ for the Kook eating house project in Rome: it meant creating a place that enhanced the perception of the senses without going overboard.

boom in een restaurant
©Filippo Vinardi
Architect in Charge: Mohamed Keilani, Luca Gasparini, Project Year: 2012
Photographs: Filippo Vinardi

• Of de boom domineert  (Aibek Almassov)

Deze keer gaat het niet om een huis waarin een boom van buiten geïntegreerd wordt, maar omgekeerd. Het is echter niet zomaar een huis maar een groot glazen boomhuis in de vorm van een cilinder!

Dit waanzinnige project is het werk én een kinderdroom van Aibek Almassov, een 27-jarige architect, woonachtig in Kazachtstan. Door zijn grote passie voor de natuur ontwierp hij deze glazen ‘boomhut’ dan ook zo ‘groen’ mogelijk. Bijvoorbeeld door het gebruik van zonnepanelen en een eigen regenwateropvangsysteem. Bovendien kan je als bezoeker, langs een spiralen trap, 4 verdiepen naar omhoog om te genieten van een geweldige uitzicht! Een droom die ooit werkelijkheid wordt?

bron: amasow.com/tree-in-the-house

Of liever een bonsai, een kleiner exemplaar?

 bonsai boom
© Mark Tegethoff

Een bonsai is niet één of andere miniboomsoort, maar een doodgewone boom. Door   speciale technieken zoals snoeien, enten en het gebruik van metaaldraad wordt hij klein gehouden en in vorm gebracht. Deze wereldwijd verspreide traditionele Japanse kunstvorm werd ontwikkeld onder invloed van het zenboeddhisme. Zo vind je beoefenaars en liefhebbers van deze kunstvorm over de hele wereld. 

Het woord ‘bonsai’ zelf is een Japans woord dat bestaat uit twee delen: bon en sai.
Bon staat voor platte schaal, en sai staat voor boom. Dus vrij vertaald is dit: boom in pot.
Met een verwijzing naar de 
harmonie in de natuur.

Een bonsai is een levend kunstwerk dat voortdurend verandert
en waarvan je mits de juiste verzorging een leven lang kan genieten.

Of je nu een liefhebber bent of niet, dit kleine boompje wekt altijd bewondering op!
Het straalt een sfeer van klasse en rust uit en kan eveneens zorgen voor een ontspannende hobby.

Bonsais zijn in het oog springend genoeg om alleen te staan, maar zien er ook geweldig uit in groepjes van drie of zelfs in een klein miniatuurbos. Ze zijn immers klein van gestalte maar groots van uitstraling. En door deze eigenschap passen ze wel in ieder interieur!

bron: 
https://www.floralux.be
http://www.home-designing.com/2012/09/bonsai-in-interior-settings