Groen in huis, zo ga je te werk

Gepubliceerd op
Groen in huis

Al die gezondheidsvoordelen met meer groen in huis klinkt veelbelovend. Nu ben je net als ik ongetwijfeld benieuwd hoe je het beste al dit groen in huis kan halen.

We hebben de volgende tips voor je verzameld:

Breng regelmatig een vers bosje bloemen mee van de (super)markt.

Naast dat een mooie bos bloemen een prachtig woonaccessoire is, heeft het dus ook nog enkele gezondheidsvoordelen. Vind je het moeilijk om voor jezelf een bos bloemen te kopen? Vraag dan de volgende keer als iets te vieren hebt een bosje bloemen of een mooie kamerplant in plaats van een doos bonbons. Dubbel gezondheidsvoordeel.

Koop gemakkelijk te onderhouden planten, zoals een cactus.

Een cactus staat bekend dat ze makkelijk te verzorgen zijn. Cactussen hoeven echt maar één keer in de paar weken een beetje water te hebben, bij een te veel aan water gaan ze juist slechter bloeien. Het leuke aan deze plant is dat hij in vele soorten, maten, kleuren en vormen verkrijgbaar is.

Heb je weinig plek in huis, maar wil je toch wat meer groen in huis halen?

Dan zijn hangplanten een hele goed optie. Ik zie hangplanten tegenwoordig geregeld terugkomen in hippe woonmagazines en op Pinterest. Door de planten op te hangen bespaar je ruimte in huis en benut je een kamer optimaal. Let wel goed op de pot waar je de planten in doet, want je wil na het water geven van de plant geen waterballet hoeven houden.

Voor wie niet van de kleine, groene decoraties is, kan gaan voor een paar grote kamerplanten.

Vooral in een ruime hal of grote woonkamer zijn een paar grote groene kopstukken ideaal. Ook deze behoeven vaak weinig onderhoud, maar zijn echte eye-catchers. En als we ons toch in zomerse sferen begeven, ga dan voor een tropische yucca. Die doen het in huis vaak erg goed en is gewend aan warme temperaturen. En zeg nou zelf: je wordt toch vrolijk van een exotisch tintje in huis?

’s Winters staan de eet- en salontafel vaak vol met gezellige kaarsjes, maar in de zomer gebruik je die nauwelijks.

Gezien kaarsen veel warmte afgeven en dat het laatste is wat je wil op een hete zomeravond, is het tijd om deze te vervangen. En laten planten daar nou de perfecte oplossing voor zijn. Koop meerdere planten in verschillende grote’s, kleuren en soorten en maak van de lege salontafel een heuse botanische tuin. Ook leuk voor kinderen om direct wat meer over de natuur te leren.

Planten in de badkamer

 1. Sansevieria.

  Dit is een super makkelijke plant. Hij heeft weinig licht nodig en verbruikt ook zeer weinig water. Er zijn vele soorten sansevieria’s waardoor er vast een leuke soort voor jou bij zit!

 2. Varen.

  Varens zijn heel leuk om op te hangen. Hij doet het prima in halfschaduw zonder direct zonlicht. Wist je dat de varen een lucht zuiverende plant is?

 3. Spathiphyllum.

  Prima geschikt voor de badkamer, omdat hij weinig licht nodig heeft en graag een natte grond houdt.

 4. Zebragras.

  Is een luchtzuiverende plant kun je ook heel leuk als hangplant gebruiken. Het is een erg makkelijke plant, die tegen een donkere ruimte kan.

 5. Philondendron.

  Philondendron, zoals de Monstera, is een prachtige plant met een jungle look. Hij heeft weinig licht nodig, maar moet wel altijd licht vochtig blijven.

 6. Calathea.

  Ook deze plant houdt niet zo van zonlicht. Wel houdt hij van een hoge luchtvochtigheid en waar is die nou hoger dan in de badkamer.

 7. Zamioculcas

  Hoewel hij wel wat zonlicht nodig heeft, is het verder een hele makkelijke plant!

 8. Rhapis palm.

  In principe kan deze plant goed tegen donkere plekken, maar heeft wel ook zonlicht nodig. Je zou de plant eens in de zoveel tijd gewoon even in ergens anders kunnen zetten.

 9. Caryota Mitis.

  En ook deze palmsoort heeft weinig licht nodig. Deze plant moet net als de vorige trouwens, constant een vochtige grond hebben.

 10. Dracaena.

  Deze plant heeft maximaal 3 uur direct zonlicht per dag nodig. Een prima plant voor in de badkamer dus. Hij heeft ook niet veel water nodig. Een makkelijke plant dus!

Geef ze toch een beetje zonlicht

Natuurlijk geldt voor elke plant dat hij zonlicht nodig heeft om te leven. Het is dus niet zo dat je bovenstaande planten voor altijd in een donkere badkamer kunnen staan. Dat overleeft hij niet. Het zou fijn zijn als er een raampje in de badkamer is. Als dit er niet is, zou ik zelf de planten zo nu en dan even in een andere ruimte zetten zodat ze wat zonlicht kunnen vangen.

bronnen: leukegeit.nl cozymess.nl